28 Aralık 2011 Çarşamba

NFC TEKNOLOJİSİ

Elektronik ve Haberleşme mühendisliği okuyan öğrenci okul dersinin yanında kişisel gelişimine de önem vermelidir. seçeceği ve çalışmak istediği alan ve meslek dalını birinci sınıftan seçerek o alanda çalışmalar yapmalı, araştırmalar yapmalıdır. Mesela ben kendime haberleşme alanında hatta daha da özelleştirerek NFC teknolojisi alanında kendimi geliştirmeyi kendime hedef edindim.

NFC teknolojisi; şu anda cüzdanımızda, çantalarımızda ve ceplerimizde ağırlık yapan bir çok kredi kartını, bankamatik kartını, akbil gibi elektronik kartları, şirketlerde giriş çıkışı sağlayan elektronik kartları beş on seneye tarih edecek bir teknoloji. NFC uyumlu sim kartlar veya nfc taglar(elektronik chip) 'ın cep telefonumuza entegre edilmesiyle bankaların, işletmelerin ve kamu kuruluşlarının desteğiyle sadece telefonumuzu cihazlara yaklaştırarak banka işlemlerinizi yapabilecek, mağazalarda veya lokantalarda ödemenizi sadece cep telefonunuzu NFC destekli cihazlara yakınlaştırarak yapabileceksiniz. Üstelik NFC uyumlu telefonlar arasında sadece telefonları birbirlerine yakınlaştırarak bilgi transferinde bulunabilecek ve NFC uyumlu posterdeki bilgileri kopyalayarak orada yazılı herhangi bir etkinliğe direkt kayıt olabileceksiniz. Hatta NFC uyumlu posterler sayesinde taksi bile çağırabileceksiniz.

Peki bu sistem nasıl işliyor? NFC uyumlu telefonunuzla NFC cihazı arasında hızlı bir haberleşme meydana geliyor ve telefondaki kişiye ait olan veri NFC cihazına aktarılıyor.(şu an bu sistemin güvenliği hakkında ar-ge faaliyetleri sürüyor) NFC cihazında işlenen bilgi saniyeden çok daha kısa bir sürede yapmak istesiğiniz işlemi gerçekleştiriyor. Eğer bir NFC postere yakınlaştırdıysanız internetle bağlantıya geçerek göndermeniz gereken bilgiyi göndermesi gereken yere gönderiyor. Tabi burada bir taksi çağıracağımızda tüm bilgilerimiz taksicilere mi gidecek? diye düşünebilirsiniz. Tabiki de mühendisler ona da çözüm bulmuşlar. sadece o yerin adresini ve kullanıcının ismini gönderiyor.

Şu an Türkiyede yaygın olmasada bir çok operatör yöneticilerinden aldığımız bilgiye göre NFC geleceğin teknolojisi ve bu alanda ilerde büyük iş açığı olacak. Türkiye geçte olsa teknolojiye uyum sağlayan bir ülke olduğu için birkaç seneye bu teknoloji gündemimizde olacaktır.

1 yorum: